>

PLANS have been submitted for the long awaited new visitor centre for Stonehenge.

An image of the proposed new visitor centre

English Heritage has now submitted a planning application for the centre, which will be located one-and-a-half miles from the monument.

It has been designed to blend in with its surroundings, and the centre will not be visible from the stones themselves.

The exhibitions, café, shop and toilets will be housed in a pair of single-storey areas – one glass, the other timber-enclosed – sitting beneath a gently undulating roof. The centre will be linked to the Stones by a low-key transit system.

English Heritage’s Stonehenge project director Loraine Knowles said: “The new centre is designed to blend into the World Heritage landscape which visitors will pass through on their way to the Stones.

“It will provide enhanced opportunities for education and interpretation, and have first class facilities in keeping with Stonehenge’s status as a world-renowned tourist attraction.” Wiltshire Council will now undertake further public consultation as part of the formal planning process. Further details of the application are available from Wiltshire Council. Alongside the planning application, English Heritage is supporting Wiltshire Council with their proposals for a Traffic Regulation Order restricting motorised traffic on the A344.

Advertisements